CIO 3.0

CIO 3.0

CIO 3.0De laatste jaren is er veel gezegd en geschreven over de opkomst van ICT in organisaties. De laatste tijd is vooral “digitale transformatie” een populair gespreksonderwerp.  Organisaties in alle sectoren schikken zich (langzaam of snel) aan de nieuwe orde die door technologie is gecreëerd. Bij een dergelijk nieuw vakgebied hoort de ontwikkeling van nieuwe kennis en inzichten. Eerst in de vorm van populaire artikelen in managementtijdschriften en op sociale media, later in de vorm van doordachte studies en boeken. Het boek CIO 3.0 van Karin Zwiggelaar en Antoon van Luxemburg is één van de eerste Nederlandstalige boeken dat uitgebreid ingaat op de impact van digitale transformatie op organisaties.


CIO 3.0 gaat in op de ontwikkelingen die de opmaat hebben gevormd voor digitale transformaties, de veranderende rol die ICT daardoor in organisaties heeft, de stappen die organisaties kunnen zetten en het leiderschap dat dit vraagt. De titel van het boek kan je op het verkeerde been zetten. In het proces van digitale transformatie is de rol van CIO (Chief Information Officer) een hele belangrijke, maar alleen kan de CIO deze klus nooit klaren. Het vraagt leiderschap op alle niveaus om oude gewoonten af te leren, om onbevangen te experimenteren met de mogelijkheden van nieuwe technologie en om daarbij fouten te durven maken. Deze transformatie vraagt dan ook veel van het verandervermogen van de hele organisatie. Dat dit proces weerbarstig is onderschrijven de auteurs, maar ik leer uit dit boek niet veel over de manier waarop ik deze verandering kan realiseren. Ik geloof dat deze ervaren adviseurs een grote verzameling interventies in hun arsenaal hebben om de verandering te realiseren en ik zou daar graag over lezen. Maar deze informatie biedt dit boek mij niet.

Het boek CIO 3.0 biedt vooral een volledige en overtuigende uitleg over de verandering die technologie brengt en de aanpassingen die dit vraagt van organisaties en van de CIO en de IT afdeling in het bijzonder. En dat is belangrijk genoeg. Deze auteurs hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de body of knowledge over digitale transformatie. Het resultaat is de moeite van het lezen meer dan waard.

Tags: No tags

Leave a Comment