ING Bank

Ontslagen ING illustratief voor digitalisering

 

ING Bank

Gisteren maakte ING bekend 1700 arbeidsplaatsen te schrappen en daarnaast afscheid te nemen van een flink aantal externe medewerkers. Echt verrassend is het nieuws niet. Eerder kwamen er vergelijkbare berichten van andere financiële dienstverleners zoals Rabobank, ABN AMRO en Achmea. De dienstverlening wordt verder gedigitaliseerd en daardoor kunnen deze bedrijven hun klanten bedienen met kleinere en goedkopere organisaties. De vakbonden veinzen nog verontwaardiging over de omvang van de ontslagronde, maar bij de effecten van digitalisering lijken ze zich al te hebben neergelegd.

Wel verrassend aan het nieuws is de toelichting van ING over de functies die door deze ontslagronde worden geraakt. Naast de callcenters en de administratieve afdelingen worden met name ook IT functies genoemd. Dacht je als IT’er in deze tijden van digitalisering wel veilig te zitten bij een informatiefabriek als ING, blijk je juist ontslagen te worden. Hoe zit dat?

Tegelijk met deze ontslagronde maakt ING bekend 200 miljoen extra te investeren in nieuwe IT systemen. Deze investering komt bovenop een eerder aangekondigde investering van 900 miljoen. In totaal investeert de bank dus 1,1 miljard in een nieuw IT systeem. ING kiest voor één systeem waarmee alle verschillende kanalen van de bank worden ondersteund. Geen aparte systemen meer voor de medewerker aan de balie, voor internetbankieren, voor mobiel bankieren, voor het callcenter. Dit nieuwe geïntegreerde systeem is met minder mensen te onderhouden dan de vele verschillende bestaande systemen en dus zijn er minder IT’ers nodig bij de bank.

Op dezelfde dag dat ING  dit nieuws bekend maakte, viel mijn oog op een publicatie van Capgemini Consulting. Daarin schetsen zij onder andere drie belangrijke acties die een CIO kan nemen om zich aan te passen aan het digitale tijdperk.

Naamloos kopie

Deze acties sluiten naadloos aan op de acties van ING:

1. Maak een nieuw ontwerp van je IT afdeling waarmee je beter in staat bent tot innoveren

ING: minder ontwikkelaars en beheerders van legacy en deelsystemen, meer kennis over klantbeleving en omnichannel benadering.

2. Bouw een sterk digitaal platform

ING: één nieuw systeem waarin functies van voorheen verschillende deelsystemen worden gecombineerd.

3. Rationaliseer (vereenvoudig) het IT landschap en gebruik de besparingen om te investeren in digitale innovatie

ING: kostenbesparingen (ontslagen) als gevolg van de vereenvoudiging worden gebruikt om te investeren (1,1 miljard) in één nieuw systeem.

 

Naast pijnlijk nieuws voor alle betreffende medewerkers is dit nieuws van ING een mooi voorbeeld van de impact van digitalisering op organisaties.

 

[aanvulling 27 november 2014] En als je je afvraagt waarom de CEO van ING hier zo druk mee is: https://www.youtube.com/watch?v=aLDjJkAxE5g&feature=youtu.be

Tags: No tags

Leave a Comment