Internet of Things

Twee weken geleden kwam ik overal draagbare technologie tegen en daar schreef ik deze blog over. Afgelopen week was het Internet of Things kennelijk het thema, want overal waar ik kwam en wat ik las ging het erover hoe onze omgeving verandert doordat steeds meer dingen ook computers worden. Zo’n vage uitspraak behoeft uitleg. Vandaar:

Internet of Things is de ontwikkeling waarbij alledaagse objecten toegang tot internet krijgen en met hun eigenaar en met elkaar kunnen communiceren.

Nog steeds vrij vaag. Een paar voorbeelden dan maar:

  • bureaustoelen die weten of ze bezet zijn en jou herkennen als je erop gaat zitten, zodat de stoel zich automatisch aanpast aan jouw voorkeuren;
  • de airco of verwarming die alvast aangaat als je de vaste route naar huis rijdt;
  • auto’s die een botsing aan zien komen en elkaar zelf ontwijken.

Get the picture? Internet of Things wordt mede mogelijke gemaakt door de volgende (technische) ontwikkelingen:

  1. beschikbaarheid van zeer kleine en goedkope sensoren (snelheidsmeters, thermometers, bewegingssensoren, etc.),
  2. beschikbaarheid van internettoegang dankzij draadloos internet en voldoende unieke IP nummers en
  3. technische standaarden om al deze sensoren met elkaar te laten communiceren via een gemeenschappelijke taal.

Al een jaar of twee behandel ik Internet of Things in IT innovatie workshops die ik regelmatig verzorg. Tot vorige week werd er vooral gelachen als ik de voorbeelden beschreef zoals de bureaustoel die weet of ‘ie bezet is. Afgelopen week was niet alleen de eerste keer dat deelnemers instemmend knikten bij het behandelen van deze trend, er werd vervolgens in het work deel van de workshop een aantal waardevolle toepassingen bedacht op basis van Internet of Things. De zaal zat namelijk vol mensen die zich bezig houden met het beheren en onderhouden van bruggen in een grote stad in ons land. Sensoren kunnen zien of bruggen onderhoud nodig hebben, gekoeld moeten worden of dat er juist gestrooid moet worden. Waardevolle informatie die tot nu toe door brugwachters en gemeentemedewerkers moet worden bewaakt, maar door middel van sensoren grotendeels te automatiseren is. Internet of Things helpt simpel gezegd om saaie alledaagse taakjes te automatiseren. En als je maar genoeg alledaagse taakjes hebt, wegen de opbrengsten van automatisering al snel op tegen de kosten.

Het Internet of Things is nu nog iets om lacherig over te doen. Over vijf jaar zullen we constateren we dat we inderdaad omringd zijn door een web der dingen.

Voor de liefhebber: het tijdschrift Wired besteed deze maand een coverstory aan het onderwerp onder de titel: Welcome to the Programmable World.

Tags: No tags

Leave a Comment